top of page
Caută

Luado Chocolate

Actualizată în: 28 iun.


Luado Chocolate


Se spune că fiecare poveste își poate materializa cuvintele, devenind Realitate, atunci când cel care o plăsmuiește, crede cu adevărat în ea, punând alături de cuvinte și curajul de a acționa în concret.

Luado Chocolate a scris poveste în România, o adevărată istorie a gusturilor, îmbrăcată în arta fină a detaliilor atent lucrate. Luado dovedeşte, fără îndoială, că a face ciocolată nu este doar un meşteșug dobândit cu perseverență, ci și un act de creație.


Care este povestea din spatele ciocolateriei Luado și de unde a pornit totul?


Există experiențe în copilărie care ne pot marca întreaga existență, purtându-ne în suflet amintiri puternice, repere solide pentru tot restul vieții. Este și cazul lui Dorian Lungu, a cărui copilărie a fost marcată de bucuria Crăciunului, sărbătoare  însoțită întotdeauna de ciocolata de casă a mamei, atent prelucrată, pentru a fii tăiată în bucăți și ambalată în staniol. Acestea erau bomboanele care împodobeau bradul, momentul mult așteptat! Dorian povestește cum într-o noapte dinaintea Ajunului, împreună cu fratele său, au găsit locul în care se afla ciocolata proaspăt făcută și au epuizat o jumătate de tavă, atrăgând a doua zi cearta mamei. A fost momentul în care Dorian a promis că atunci când se va face mare, își va face singur ciocolata!

Probabil acest gând a rămas undeva înrădăcinat în inima lui, ca peste ani de zile să rodească din nou, într-o cu totul altă împrejurare.

A avut ocazia să se împrietenească cu un belgian, care i-a împărtășit mai multe detalii despre ciocolata belgiană, dăruindu-i totodată trei forme, o mașinărie mică de topit ciocolată și o carte, obiecte pe care le păstrează și acum.

Dorian a început să facă ciocolată mai mult ca un hobby, din pasiunea pentru ceea ce înseamnă autenticitate în acest domeniu. A călătorit mult, s-a informat și astfel în 2011 apare prima dată pe piață Luado Chocolate. Deși intenția a fost doar de a produce ciocolată pentru familie și pentru apropiați, lucrurile au evoluat în timp și au ajuns la ceea este astăzi Luado, o ciocolaterie artizanală în adevăratul sens al cuvântului!

Un pilon important în această poveste a ciocolatei este Alina, soția lui Dorian, cea care a dus creația din laboratoarele Luado la nivel de artă, specializându-se ca ciocolatier la Academia Barry Callebaut și fiind desemnată în 2022 " best woman pastry chef / chocolatier din România ".


Care sunt principiile?


Principiul pe care se bazează Luado este calitatea produselor și a materiei prime, dorind să facă cunoștință oamenilor cu ciocolata autentică, a cărei bogăție a gustului este curată din toate punctele de vedere.

Pe de altă parte, o afacere trebuie să fie întotdeauna flexibilă și atentă la cerințele publicului pentru a susține activitatea la același nivel. Astfel, povestește Dorian, au început să se specializeze și pe înghețata artizanală, fiind la mare căutare în sezonul cald de vară. Mai mult, în pandemie au explorat domeniul vast al eclerelor originale din Franța, deschizând și această filială în cadrul Luado.

La momentul actual, ciocolateria prezintă 52 de variante de praline și 15 tipuri de tablete de ciocolată.

Cu toate că ciocolata este unul din cele mai rafinate și râvnite deserturi, cea mai mare provocare pe care ei au întâmpinat-o este tocmai legată de raportarea oamenilor la calitate și în consecință, la prețurile mai înalte de pe piață. În timp, receptivitatea față de gustul bun și calitativ a crescut, iar acum clienții care frecventează Luado sunt atât copii, cât și adulți.

Ce înseamnă "ciocolată" pentru Dorian Lungi și care sunt valorile pe care se bazează o afacere de succes?


Pasiune, implicare permanentă și comunitate, susține Dorian. Când lucrurile sunt făcute cu pasiune, în jurul ciocolatei de calitate se formează o comunitate de oameni frumoși, ceea ce face ca această activitate să fie și mai placută și mai captivantă. În ceea ce privește pilonii pe care se bazează succesul unui bussines, e important să menționăm lupta pentru menținerea calității produsului la același nivel și efortul de a te descurca pe piața economico-socială și legislativă în România. Nu în ultimul rând, un bussines de acest gen presupune permanente inovații din partea producătorilor. Noutatea este cea care atrage clienți într-un mod constant.

În prezent, Luado Chocolate are trei magazine în Brașov și un site deschis pentru comenzile online, organizează degustări de vinuri și ciocolată, fiind mereu implicați în viața socială a comunităților.


Ce caracterizează Luado Chocolate pe scurt?


Dorian și Alina realizează produse manual, fără conservanți adăugați și fără arome artificiale, punând accent pe calitate în pofida cantității. Este nevoie ca produsul finit să fie bun și sănătos totodată. De aceea, preferă să mențină ei linia de producție și să se extindă cu lanțul de magazine atâta timp cât pot păstra acest principiu.


De unde vin sursele de inspirație?


" Sky is the limit ", spune Dorian. Ciocolata presupune un domeniu vast prin care poți face nenumărate combinații! Călătoriile sunt cele care inspiră, contactul cu diverse culturi și observarea specificului fiecărui popor.

Comments


bottom of page